زمان مطالعه: 7 دقیقه

تأثیر حیوانات خانگی بر سلامت روان و بهبود افسردگی : ۱۰ دلیل برجسته

 

تاثیر گربه بر سلامت روان

 

معرفی

تعامل بین حیوانات خانگی و انسان‌ها و ارتباط مثبت آن با سلامت روان یک واقعیت غیرقابل انکار است. بر اساس یک نظرسنجی از صاحبان حیوانات خانگی، حتی تا ۹۵ درصد آن‌ها حیوانات خود را عضوی از خانواده خود می‌دانند. برای افرادی از هر سن و طبقه‌ی اجتماعی، نگهداری از حیوانات خانگی لذت‌بخش و مفید است. تاثیر حیوانات خانگی بر سلامت روان توسط مطالعات علمی بسیاری تایید شده است. حیوانات می‌توانند در کاهش افسردگی، اضطراب و استرس کمک کنند و به عنوان همدمان دوست‌داشتنی، احساس تنهایی را کاهش می‌دهند. همچنین، شادی و عشق بی قید و شرطی که حیوانات خانگی به ما هدیه می‌دهند، ارزشمند است.

بر اساس تحقیقات ابتدایی در این زمینه، که ۳۰ سال پیش انجام شد، نشان داد که نوازش حیوانات خانگی باعث کاهش فشار خون، ضربان قلب منظم‌تر، انبساط عضلانی و تنظیم تنفس می‌شود. این نتایج نشان می‌دهند که تعامل با حیوانات خانگی می‌تواند به طور فعال به کاهش استرس کمک کند. از آن زمان، تحقیقات بیشتری انجام شده است و برنامه‌های درمانی با استفاده از حیوانات به عنوان بخشی اساسی از درمان سلامت روان تبدیل شده است.

 

همه این نتایج، نشان دهنده‌ی اهمیت و تأثیر مثبت حیوانات خانگی بر کاهش استرس می‌باشد. بنابراین، محققان شواهد فیزیکی از تأثیر مثبت حیوانات خانگی بر سلامت روان را کشف کردند. از آن زمان، در این زمینه تحقیقات بیشتری انجام شده است. به علت این تحقیقات، برنامه‌های درمانی با استفاده از حیوانات به بخش مهمی از فرایند درمان سلامت روان تبدیل شده است. در زیر 10 روشی که حیوانات خانگی می‌توانند در حفظ و بهبود سلامت روان کمک کنند آورده شده است:

 

1. تعامل با حیوانات خانگی می‌تواند هورمون‌های استرس ما را کاهش دهد

طبق تحقیقات اخیر در مورد تاثیر حیوانات خانگی بر سلامت روان متوجه این موضوع شدند که نوازش و بازی با آنها باعث کاهش هورمون‌های مرتبط با استرس می‌شود. این تأثیر می‌تواند تنها پس از پنج دقیقه تعامل با حیوان خانگی اتفاق بیافتد. بنابراین، حیوانات خانگی به خصوص برای افراد مبتلا به اضطراب بسیار مفید هستند. این تعامل با سگ یا گربه باعث افزایش سطح هورمون‌های سروتونین و دوپامین در بدن ما می‌شود، که این هورمون‌ها به سیستم عصبی کمک می‌کنند تا آرامش بیشتری داشته باشد.

همچنین، تعامل با یک سگ که رفتار دوستانه دارد، می‌تواند سطح کورتیزول، هورمون استرس را کاهش دهد و ترشح اکسی توسین را افزایش دهد، که این ماده شیمیایی به طور طبیعی استرس را کاهش می‌دهد. بنابراین، استفاده از حیوانات در روش‌های درمانی بسیار مؤثر است. همچنین، نوازش حیوان خانگی باعث کاهش فشار خون می‌شود. به علاوه، مطالعات نشان داده اند که تعامل با سگ‌ها می‌تواند به آرام کردن کودکان بیش‌فعال یا پرخاشگر کمک کند. به عنوان مثال، در یک مطالعه، به گروهی از بزرگسالان پر استرس گفته شد که یک خرگوش، یک لاک پشت یا یک اسباب بازی را نوازش کنند. دست زدن به اسباب بازی هیچ تأثیری نداشت، اما نوازش خرگوش یا لاک پشت اضطراب آن‌ها را کاهش داد. بهتر است این نکته جالب را بدانید که حتی افرادی که به طور خاص حیوانات را دوست نداشتند هم، مزایای آن را تجربه می‌کردند.

 

2. حیوانات خانگی می‌توانند در مقابل اضطراب دوران کودکی کمک کنند

 

کمک حیوانات خانگی به مقابله با استرس دوران کودکی

 

بر اساس مطالعه‌ای که توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها انجام شده است، حیوانات خانگی می‌توانند از کودکان در برابر اضطراب محافظت کنند. در این مطالعه، که حدود ۶۴۳ کودک در آن شرکت کردند، بیش از نیمی از آن‌ها سگ‌های خانگی داشتند. نتایج نشان داد که تنها ۱۲ درصد از کودکانی که دارای سگ بودند، در تست غربالگری اضطراب مثبت شدند، در حالی که ۲۱ درصد از کودکانی که سگ خانگی نداشتند، نتیجه مثبت برای اضطراب داشتند. این نتایج نشان می‌دهد که حیوانات خانگی به وضوح تأثیر مثبتی بر استرس و اضطراب دوران کودکی دارند. بنابراین، کودکانی که با حیوانات خانگی بزرگ می‌شوند، احتمالاً شانس بیشتری برای داشتن یک نوجوان شاد و سالم را خواهند داشت.

 

3. حیوانات خانگی به ما احساس مفید بودن می‌دهند

زمانی که افراد از حیوان خانگی نگهداری می‌کنند، احساس نیاز و خواسته بیشتری دارند. مراقبت از یک موجود زنده دیگر، به ما احساس هدف و معنا در زندگی می‌دهد. این احساس حتی زمانی که حیوانات خانگی خیلی با صاحبان خود تعامل ندارند نیز صادق است. در یک مطالعه انجام شده در سال 2016 در مورد حیوانات خانگی و سلامت روان، به افراد یک حیوان در قفس داده شد و خلق و خوی آنها طی هشت هفته زیر نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که شرکت‌کنندگانی که حیوانی برای نگهداری دریافت کرده بودند، پس از هشت هفته کمتر افسرده شدند نسبت به گروه شاهدی که از حیوانات خانگی مراقبت نمی‌کردند. بنابراین، این مطالعه نشان داد که مراقبت از یک موجود زنده فواید سلامت روانی را به همراه دارد و انجام کارهایی برای یک موجود زنده دیگر می‌تواند افسردگی و تنهایی را کاهش دهد.

 

4. حیوانات خانگی می‌توانند حس عزت نفس ما را افزایش دهند

اخیراً، روانشناسان دانشگاه میامی و دانشگاه سنت لوئیس سه آزمایش در مورد مزایای نگهداری از حیوانات خانگی انجام دادند و نتایج آنها را انجمن روانشناسی آمریکا منتشر کرد. مطالعات نشان داد که صاحبان حیوانات خانگی در زمینه‌های مختلف رفاه خود را بهبود بخشیده‌اند، از جمله:

– افزایش عزت نفس

– بهبود آمادگی جسمانی

– کاهش احساس تنهایی

– رفتار با وجدان‌تر

– برونگراتر

– کاهش احساس ترس

 

در یک آزمایش دیگر، از افرادی که صاحب سگ‌های خانگی بودند سوالاتی در مورد احساسشان نسبت به حیوان خانگی خود و تاثیر تعامل با آن‌ها بر روح روان خود پرسیدند. یک گروه از افراد گزارش دادند که مراقبت از سگ‌هایشان باعث افزایش احساس تعلق، ارزشمندی شخصی و اهداف معنی‌دار در زندگی‌شان می‌شود.

 

علاوه بر این، در مطالعه‌ای که بین صاحبان حیوان خانگی در گروه سنی پایین‌تر انجام شد، دریافتند که حیوانات خانگی می‌توانند به نوجوانان کمک کنند تا پس از تجربه طرد شدن احساس بهتری داشته باشند. از نوجوانان خواسته شد در مورد زمانی بنویسند که احساس می‌کردند طرد شده‌اند و سپس از آنها خواسته شد تا یکی از سه کار را انجام دهند: بنا به تمایلات شخصی، می‌توانند درباره حیوان خانگی مورد علاقه‌شان، دوست صمیمی مورد علاقه‌شان یا حتی نقشه دانشگاه خود را ترسیم کنند.نوشتن در مورد حیوانات خانگی به اندازه نوشتن در مورد یک دوست در مبارزه با احساس طرد شدن موثر بود.

 

5. گربه‌ها و سگ‌ها نمونه‌های خوبی از زندگی کردن در لحظه هستند

حیوانات خانگی در لحظه زندگی می‌کنند و به عبارت دیگر، آن‌ها نگران اتفاقات دیروز و فردا نیستند. بنابراین، حیوانات خانگی می‌توانند به افراد کمک کنند تا از لحظه حال لذت ببرند، از آن قدردانی کنند و از چیزی که آن‌ها را آزار می‌دهد، حواسشان را پرت کنند. گذراندن وقت با حیوان خانگی یکی از بهترین راه‌ها برای فراموش کردن دغدغه‌های زندگی، حتی برای مدت کوتاهی، می‌باشد.

6. حیوانات خانگی از بهبود بیماری روانی حمایت می‌کنند

حیوانات خانگی می‌توانند برای افرادی که از مشکلات شدید سلامت روانی رنج می‌برند بسیار مفید باشند. محققان شواهدی پیدا کرده‌اند که حیوانات خانگی به افراد در مدیریت احساساتشان کمک می‌کنند و از علائم آزار دهنده‌ای مانند شنیدن صداهای در سر، افکار خودکشی یا نشخوار فکری منحرف می‌کنند و به آن‌ها حس امنیت می‌دهند. داشتن حیوانات خانگی می‌تواند احساس داشتن هویت قوی، شخصیت ارزشمند و زندگی معنا دار را در زندگی افراد پررنگ‌تر کند. حیوانات خانگی از طریق حمایت بی قید و شرط، که اغلب از سایر روابط خانوادگی یا اجتماعی دریافت نمی‌کنند، شکل منحصر به فردی از تأیید را ارائه می‌کنند. بنابراین، مالکیت حیوان خانگی سهم ارزشمندی در سلامت روان دارد و باید در برنامه‌های مراقبت فردی بیماران گنجانده شود.

7. کمک حیوانات خانگی به ما در داشتن عادت‌های سالم

حیوانات خانگی باید هر روز مراقبت شوند. در نتیجه، آن‌ها به ما کمک می‌کنند تا عادات سالمی برای خودمان بسازیم.

– فعالیت بدنی: افرادی که لزوماً سگ به عنوان حیوان خانگی نگهداری می‌کنند، باید حیوانات خانگی خود را برای پیاده‌روی و دویدن به فضای بیرون خانه ببرند. بنابراین، این افراد به این کار از ورزش روزانه سود می‌برند.

– تجربه زمانی در طبیعت: هنگام پیاده‌روی با سگ یا اسب‌سواری، این امر موجب می‌شود که مدتی از وقت خود را در فضای باز به سر ببریم. در نتیجه، از طبیعت و هوای آزاد استفاده می‌کنیم.

– سحرخیزی: تغذیه سگ‌ها و گربه‌ها باید طبق برنامه‌ انجام شود. در نتیجه، صاحبان حیوانات خانگی باید صبح زود از خواب بلند شوند و به آن‌ها رسیدگی کنند.

– این اقدام به بهبود سلامت روحی و روانی ما کمک می‌کند: مراقبت و توجه به حیوانات ما را یادآوری می‌کند که از خودمان نیز مراقبت کنیم. به عنوان مثال، نوجوانانی که در درمان با کمک اسب شرکت می‌کنند و اسب‌ها را پرورش می‌دهند، بهترین روش‌های مراقبت از سلامت خود را متوجه میشوند.

 

8. حیوانات خانگی، به ایجاد مهارت‌های ارتباطی ما کمک می‌کنند

طبق تحقیقات انجام شده ، کودکانی که از نظر عاطفی به حیوان خانگی خود وابسته هستند، راحت‌تر با سایر افراد ارتباط برقرار می‌کنند. از این رو، از آنجایی که حیواناتی مانند سگ‌ها از نشانه‌های انسانی پیروی می‌کنند، از رشد عاطفی بچه‌ها حمایت می‌کنند. سگ‌ها به طور خاص از احساسات و خلق و خوی صاحبشان اطلاع دارند. به علاوه، حیوانات می‌توانند ارتباط اجتماعی را برای کودکانی که آن را به عنوان منبع استرس می‌شناسند، آسان‌تر کنند.

یک تحقیق در مورد رفتار کودکان دارای اختلال اوتیسم، با حضور یک خوکچه هندی خانگی در کلاس درس، انجام شد.محققان دریافتند که این کودکان با همسالان خود اجتماعی‌تر از کودکان اوتیستیک بدون حیوانات خانگی کلاس درس بودند. علاوه بر این، آن‌ها بیشتر لبخند می‌زدند و می‌خندیدند و علائم استرس کمتری از خود نشان می‌دادند. درمان با کمک اسب نیز به نوجوانان کمک می‌کند تا مهارت‌های ارتباطی را بهتر کنند. در نتیجه، نوجوانان روابط معنادار و پایداری با اسب‌های خود ایجاد می‌کنند. متعاقباً، اعتماد به نفس و مهارت‌هایی که آن‌ها ایجاد می‌کنند به روابط با خانواده و دوستان منتقل می‌شود.

9. حیوانات خانگی روابط اجتماعی را بهبود می‌دهند

یکی دیگر از نتایج ارتباط بین تعامل با حیوانات خانگی و سلامت روان انسان، برای کودکان و بزرگسالان، این است که حیوانات خانگی ارتباط اجتماعی را تقویت می‌کنند. آن ‌ها اضطراب اجتماعی را تسکین می‌دهند زیرا می‌توانند موضوع مشترکی را برای صحبت در اختیار شما قرار دهند. از این رو، حیوانات خانگی با انزوای اجتماعی مقابله می‌کنند. به عنوان مثال، پیاده روی با سگ‌ها اغلب منجر به گفتگو با صاحبان سگ دیگر می‌شود. در نتیجه، صاحبان سگ تمایل بیشتری به ارتباط اجتماعی دارند و کمتر منزوی هستند. مزایای ارتباط اجتماعی عبارتند از:

– تقویت عزت نفس

– کاهش اضطراب و افسردگی

– نگرش خوش بینانه تر به زندگی

– مهارت های تنظیم هیجانات

– بهبود عملکرد شناختی

– همدلی و احساس اعتماد بیشتر به دیگران

 

10. حیوانات خانگی به ما عشق بی قید و شرط می‌ورزند

 

ورزیدن عشق بی قید و شرط توسط سگ ها

 

حیوانات بدون قید و شرط صاحبانشان را دوست دارند. به عنوان مثال، حیوانات خانگی به این مسئله اهمیت نمی‌دهند که چگونه نوجوانان در یک آزمایش عمل کردند. علاوه بر این، آن‌ها افراد را بر اساس مهارت‌های اجتماعی یا توانایی ورزشی آن‌ها قضاوت نمی‌کنند. آن‌ها صادقانه از دیدن صاحبان خود خوشحال می‌شوند و می‌خواهند با آن‌ها وقت بگذرانند، مهم نیست که چه باشد. این نوع ارتباط بی قید و شرط برای سلامت روان بسیار مفید است. مغز را تحریک می‌کند تا دوپامین، ماده شیمیایی دخیل در احساس لذت را آزاد کند.

 

نتیجه‌گیری

به طور خلاصه، تحقیقات در مورد تاثیر حیوانات خانگی بر سلامت روان واضح است. تعامل با حیوانات باعث بهبود سلامت روان می شود و به درمان بسیاری از اختلالات روانی مانند اضطراب و افسردگی کمک می‌کند. بنابراین، ممکن است شما نیز با گذراندن بخشی از روز خود با حیوانات احساس بهتری دریافت کنید. نوجوانانی که عاشق حیوانات هستند، می‌توانند از کار در کنار حیوانات یا در اصطبل سوارکاری لذت ببرند.