زمان مطالعه: 8 دقیقه

انگل‌های حیوانات خانگی

یکی از مهمترین عوامل که حیوانات را در معرض بیماری های گوناگون قرار میدهند انگل ها هستند. انگل زدایی امری مهم و ضروری است و در صورت نادیده گرفتن و بی اهمیتی به انگل‌های حیوانات خانگی علاوه بر اینکه محیط محیطی آلوده خواهیم داشت ، انسان ها نیز بیمار میشوند.

انگل‌ها به دو دسته انگل های خارجی و داخلی وجود دارند. انگل های خارجی بیشتر با استفاده سموم و شامپو های مخصوص ضد انگل از بین میروند . اما برای از بین بردن انگل های داخلی حیوانات باید به دامپزشک مراجعه کرد. در این مقاله انگل های حیوانات خانگی را بررسی خواهیم کرد و به روش های درمان آنها میپردازیم.

 

چالش های نگهداری حیوانات خانگی

 

حیوان خانگی در حال معاینه

 

زمانی که یک حیوان را به سرپرستی گرفتید و از آن مراقبت میکنید ممکن است اتفاقات ناگواری برای آنها رخ دهد. مراقبت از حیوانات فقط نوازش کردن و بغل کردن آنها نیست. برای مراقبت از حیوانات خانگی یکسری شرایط و الزامات وجود دارد و یکی از مهمترین آنها رعایت نکات بهداشتی است. از الزامات نگهداری حیوانات خانگی فراهم کردن محیطی مناسب برای آنهاست. بسته به نوع ، نژاد ، سن و اندازه حیوانات خانگی شرایط محیط نگهداری و تغذیه آنها متفاوت است. در زمینه بهداشت حیوانات نیاز به واکسیناسیون ، معاینه ، آزمایش خون و … دارند تا اگر دچار بیماری و مشکلاتی بودند بتوان سریع آنها را برطرف کرد و سلامت حیوان شما تضمین شود. برخی از بیماری های حیوانات میتواند به انسان ها نیز منتقل شود البته قابل درمان است و با رعایت یکسری نکات بهداشتی میتوانید از انتقال بیماری جلوگیری کنید.

 

انگل های خارجی حیوانات خانگی

 

شانه زدن موی گربه

 

در ادامه برخی از بیماری های رایج حیوانات خانگی و روش های پیشگیری از ابتلاع و درمان آنها را بررسی خواهیم کرد .

1-قارچ پوستی

قارچ پوستی یا کرم حلقوی مسری ترین بیماری  انتقالی از حیوان به انسان است. عامل این بیماری تخم کرم حلقوی است که میتواند بدون استفاده از بدن میزبان تا ماه ها در طبعیت زنده بماند و جذب بدن حیوان خانگی شما شود .

علائم این بیماری میتواند زخم و التهاب پوست ، ریزش مو در ناحیه ای از پوست و نقطه ای قرمز در وسط آن باشد. علائم این بیماری در انسان ها میتواند به صورت زخم های دایره ای و ملتهب قرمز روی پوست باشد.

روش درمان این بیماری استفاده از پماد یا قرص برای حیوانات خانگی یا انسان است . استفاده از پماد کتوکونازول برای حیوان شما میتواند این بیماری را درمان کند .

برای پیشگیری از بروز این بیماری در حیوان خود باید ماهی یک یا دوبار تشک خواب حیوان خانگی خود را با آب گرم بشویید و از وسایل حیوانات دیگر استفاده نکنید.

2-انگل کک

این نوع انگل با گزش و مکیدن خون ، میتوانند موجب کم خونی خارش و عفونت پوست شوند. حیوانات مبتلا به کک در ناحیه پشت و گردن دچار ریزش مو میشوند. این انگل اگر چه بال ندارد اما میتواند به راحتی در محیط پخش شود. تخم این انگل به صورت ذرات سیاه و سفید هستند و سریع در محیط پخش میشوند. بهترین راه برای انگل زدایی حیوانات استفاده از سموم و حشره کش است . همچنین میتوانید از اسپری ضد کک و شامپوی ضد انگل هم استفاده کنید.

برای جلوگیری از شیوع این انگل و تخم های آن کف خانه را جارو کنید و از حشره کش های مناسب در محیط های بزرگ استفاده کنید.

3-کنه

این حشرات در مناطق مرطوب وجود دارند و باعث کم خونی و فلجی میشوند. اگر در محیط مرطوب زندگی میکنید یا حیوان خود را به این محیط ها میبرید ، باید بیشتر مراقب حیوان خود باشید که به کنه آلوده نشود.

برای پیشگیری از ابتلاع حیوان خود به این انگل بهتر است به صورت روزانه بدن او را معاینه کنید . در صورت وجود تعدادی از این حشرات در بدن حیوان خود میتوانید از یک موچین استفاده کنید و با آغشته کردن محل مورد نظر به الکل، کنه ها را از بدن حیوان خود جدا کنید.

در صورتی که تعداد کنه ها زیاد باشد می توانید از اسپری ضد کنه، سموم و حشره کش های مخصوص استفاده کنید.

4-شپش

شپش ها با چسبیدن به سطح پوست باعث خارش شدید و پوسته شدن می گردند. با تماس مستقیم انتقال پیدا می کنند و تخم آنها که سفید رنگ است به موی بدن می چسبد. در صورت ابتلاع حیوان خود به این بیماری می توانید از شانه های مخصوص ، حشره کش ها و سموم برای درمان استفاده کنید.

 

انگل های داخلی حیوانات خانگی

 

سگ ها در حال کندن زمین

 

کرم‌های گرد

کرم‌های گرد، یک نوع انگل روده‌ای متداول در گربه‌ها و سگ‌ها هستند.

علائم: ممکن است در حیوانات بزرگسال علائم خود را نشان ندهد ، اما در توله‌سگ‌ها و بچه‌گربه‌ها علائم نمایان تر است و بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند . ممکن است علائمی مانند استفراغ، اسهال، بی‌حالی و کاهش موها داشته باشند. همچنین، شکم برآمده و رشد آهسته نیز در حیوانات جوان می‌تواند نشانه‌های ابتلا به این کرم‌ها باشد.

نحوه انتقال به سگ‌ و گربه‌ها: توله‌سگ‌ها می‌توانند از رحم مادر یا از طریق شیر مادر به این کرم‌ها مبتلا شوند. همچنین، بچه‌گربه‌ها نیز ممکن است از طریق شیر مادر به این کرم‌ها دچار شوند. حیوانات مبتلا تخم‌های این کرم‌ها را با مدفوع خود از بین می‌برند و تخم‌ها وارد خاک می‌شوند. به‌عنوان مثال، زمانی که حیوانات خانگی زمین را بو می‌کنند یا در منطقه‌ آلوده بازی می‌کنند، ممکن است تخم کرم‌های گرد را بخورند.

نحوه انتقال به انسان: اگر انسان به‌طور تصادفی تخم‌های این کرم‌ها را مصرف کند، لاروهای این انگل می‌توانند در بدن انسان حرکت کنند و به شرایط خطرناکی منجر شوند.

کرم‌های نواری

کرم‌های نواری انگل‌هایی هستند که در روده کوچک حیوانات خانگی زندگی می‌کنند. این کرم‌ها گاهی به شکل دانه‌های ریز برنج در مدفوع حیوانات یا اطراف مقعدشان دیده می‌شوند و آهسته حرکت می‌کنند.

علائم: بیشتر عفونت‌ها بدون علامت هستند، اما می‌توانند باعث احساس ناراحتی در ناحیه مقعد، کاهش وزن غیر معمول، اسهال و استفراغ شوند.

نحوه انتقال به سگ‌ و گربه‌ها: بخش‌های حاوی تخم‌ از این کرم‌ها با مدفوع حیوانات خارج می‌شوند و برای مدتی متحرک می‌مانند. سپس میزبان‌های ثانویه مانند حیوانات در حال چرا، جوندگان و مارمولک‌ها تخم‌ها را مصرف می‌کنند و با این کرم‌ها آلوده می‌شوند.

نحوه انتقال به انسان: اگر انسان تخم کرم نواری یا کک آلوده را مصرف کند، به این کرم‌ها مبتلا می‌شود که به‌طور کلی خطرناک است و ممکن است به‌عنوان مثال، کرم نواری هیداتید باعث ایجاد کیست در بدن انسان شود.

کرم‌های قلابدار

کرم‌های قلابدار در سگ‌ها و گربه‌ها یافت می‌شوند و با دندان‌های تیز خود به دیواره روده حیوان خانگی می‌چسبند و از خون آن تغذیه می‌کنند.

علائم: در حیوانات بزرگسال ممکن است هیچ علامتی دیده نشود، اما در حیوانات جوان ممکن است علائمی مانند اسهال خونی و کم‌خونی ظاهر شود که در صورت عدم درمان ممکن است منجر به مرگ شوند.

نحوه انتقال به سگ‌ و گربه‌ها: اگر حیوان خانگی روی خاک حاوی لارو کرم قلابدار راه برود یا آن را مصرف کند، به این کرم مبتلا می‌شود؛ زیرا لارو می‌تواند از طریق پوست به بدن نفوذ کند. همچنین، اگر حیوان خانگی شما با حیوان مبتلای دیگری در تماس باشد، کرم قلابدار وارد بدنش می‌شود. توله‌ سگ‌ها نیز ممکن است از طریق شیر آلوده به این کرم مبتلا شوند.

نحوه انتقال به انسان: اگر انسان با پای برهنه روی خاکی که حاوی لارو کرم قلابدار است راه برود،  با این کار لاروها در پوست فرو می‌روند و باعث خارش شدید می‌شوند و به‌طور تصادفی می‌توانند بلعیده شوند.

کرم‌های شلاقی

کرم‌های شلاقی، کرم‌هایی شبیه به شلاق هستند که در بدن سگ‌ها یافت می‌شوند.

علائم: اگر تعداد کرم‌ها در بدن سگ‌ها کم باشد، ممکن است هیچ علامتی مشاهده نشود، اما اگر تعداد آن‌ها زیاد باشد، باعث آسیب به روده‌ها و در نتیجه وجود خون در اسهال و فشار مخاط در روده‌ها می‌شوند.

نحوه انتقال به سگ‌ها: اگر حیوان خانگی شما عادت دارد که خاک را زیر و رو کند ، ممکن است باقیمانده تخم‌های کرم شلاقی از مدفوع سگ‌های دیگر در خاک را بخورد و به این کرم مبتلا شود.

نحوه انتقال به انسان: کرم شلاقی سگ، بیماری مشترک بین انسان و حیوان نیست و خطر ابتلا به این انگل از طریق تماس با مدفوع حیوان خانگی کم است.

 

 

علائم و نشانه های انگل در حیوانات

 

 

در صورت مشاهده هر یک از علائم رایج زیر، باید بلافاصله به دامپزشک خود اطلاع دهید.

کرم در مدفوع

وجود کرم‌ها یا قطعاتی از آن در مدفوع، نشان از نیاز به انگل‌زدایی حیوان خانگی شما دارد. این کرم‌ها ممکن است شبیه اسپاگتی یا برنج باشند.

کرم در مو، به‌ویژه در اطراف مقعد یا دم

کرم نواری را معمولاً به شکل قطعات کوچک متحرک در این مناطق میتوان دید.

خارش یا کشیدن باسن روی زمین

حضور کرم‌ها یا خارش ناشی از آن‌ها ممکن است باعث ایجاد خارش در برخی از حیوانات خانگی شود.

کرم در استفراغ

برخی از حیوانات خانگی، به‌ویژه اگر کرم‌های زیادی داشته باشند، ممکن است آن‌ها را استفراغ کنند.

بزرگ شدن شکم

این نشانه مخصوصاً در توله‌سگ‌ها و بچه‌گربه‌های انگل‌زده رایج است و ممکن است نشان‌دهنده بیماری جدی و خطرناک باشد.

 

انگل‌زدایی حیوانات خانگی اهمیت بسیاری دارد:

– حفظ سلامت کلی حیوانات خانگی، و به ویژه کودکان، از جمله نقش‌های مهم این عمل است.

– محافظت از سایر حیوانات خانگی از ابتلا به بیماری‌های انگلی.

– جلوگیری از بیماری‌های جدی و حتی مرگ حیوانات خانگی.

– از ماهیت پیشگیرانه و درمانی انگل‌زدایی بهره‌مند می‌شود.

 

نکات نگهداری حیوانات خانگی

 

گربه خانگی در حال معاینه

 

اکنون با بیماری های متداول و انگل های حیوانات آشنا شدید و بهتر است نکاتی را هم در مورد روش صحیح نگهداری حیوانات بدانید تا بتوانید از حیوان خود مراقبت کنید. در ادامه برخی از نکات عمومی و مهم در مورد نگهداری صحیح حیوانات خانگی را بررسی خواهیم کرد.

  • قبل از اینکه مسئولیت حیوان را قبول کنید نکات مثبت و منفی و چالش های نگهداری حیوانات را مطالعه کنید و به اعضای خانواده نیز آگاهی دهید.
  • زمانی که از یک حیوان نگهداری می کنید ارتباطی عاطفی بین شما شکل می گیرد با آموزش درست سعی کنید مانع از لطمات عاطفی شوید.
  • حیوانات وحشی و خطرناک را به عنوان حیوان خانگی نگهداری نکنید.
  • در صورتی که شرایط و مکان مناسب برای نگهداری و فعالیت حیوانات ندارید از به سرپرستی گرفتن حیوانات خودداری کنید.
  • بوسیدن حیوانات برای سلامتی شما خطرناک است.
  • هنگام تمیز کردن قفس ها و یا ظرف فضولات از دستکش استفاده کنید
  • دندان های حیوانات خود را تمیز نگهدارید. می توانید از اسپری های دندان و یا مسواک های مخصوص استفاده کنید.
  • اگر از پرنده نگهداری می کنید توصیه می شود در فصول گرم سال از اسپری های ضد انگل برای آنها استفاده کنید .

 

 

نتیجه گیری

انگل‌های حیوانات خانگی به هر دو صورت داخلی و خارجی، همه باعث آسیب و بیماری در حیوانات و حتی انسان‌ها می‌شوند. این انگل‌ها ممکن است از طریق مصرف آب یا غذا، تماس مستقیم با مدفوع حیوانات یا تماس با خاک حاوی لاروها منتقل شوند. برای پیشگیری و درمان این بیماری‌ها، اهمیتی دارد که حیوانات خانگی به صورت دوره‌ای و مداوم واکسینه شوند و مراقبت‌های بهداشتی لازم را در خانه و در محیط‌های خارج از خانه انجام دهند. همچنین، برای جلوگیری از انتقال به انسان‌ها، مهم است به نظافت مداوم و بهداشت حیوانات خانگی و محیط زندگی آن‌ها توجه شود.