زمان مطالعه: 6 دقیقه

مزایا و معایب بازی های کامپیوتری برای کودکان و نوجوانان:

امروزه با تغییرات سبک زندگی خانواده ها مثل کوچک شدن خانواده و تک فرزندی بودن و نبود هم بازی برای کودکان، زندگی آپارتمانی، محدودیت تحرک برای کودکان، نبود فعالیت و مکان مناسبی برای جست و خیزهای کودکانه و غیبت های طولانی مدت بعضی والدین به دلیل شاغل بودن و خیلی از عوامل دیگر..، باعث میشود که استفاده ی کودکان و نوجوانان به رایانه، اینترنت، تبلت و گوشی های هوشمند بیشتر شود.

هرچند این روزها بازی های رایانه ای جزو محبوب ترین بازی های مورد علاقه ی کودکان و نوجوانان به حساب می آید. اما باید این موضوع مهم را هم در نظر بگیریم که میتواند مضراتی برای سلامت روح و روان و جسم افراد داشته باشد. که در ادامه به مزایا و معایب بازی های کامپوتری برای کودکان نوجوانان میپردازیم:

اول از همه شاید برای شما نیز جالب باشد که سازنده بازی های کامپیوتری کیست؟ و از چه سالی این بازی ها ابداع شده؟

سازنده این بازی رالف اچ. بائر (Ralph H. Baer) که پدر بازی های ویدیوئی نیز شناخته میشود و در سال 1967 این مسیر را آغاز کرد.

 

مزایای بازی های کامپیوتری برای کودکان و نوجوانان:

مزایای بازی های کامپیوتری

  • کاهش استرس و افسردگی

به اندازه بازی کردن (نه بیش از اندازه) با بازی های رایانه ای میتواند به افرادی که مشکلاتی مثل افسردگی دارند کمک بسزایی کند.

نکته قابل توجه که شاید شماهم ندانید این است که انجام منظم (نه بیش از حد) بازی های رایانه ای توسط بچه های دارای بیماری خاص و اختلالاتی مثل اوتیسم، پارکینسون و افسردگی، سبب افزایش استقامت و روحیه قوی آنها در برابر مشکلات ناشی از بیماری میشود.

 

  • تقویت بینایی

افرادی که بیماری آب مروارید دارند با انجام بازی هایی که فرد در آن باید به هدف مشخصی شلیک کنند، میتوانند قدرت بینایی شان را تقویت کنند.

 

  • مدیریت منابع و برنامه ریزی

افرادی که بازی کامپیوتری (به اندازه) میکنند یا به اصطلاح گیمرها، میتوانند با استفاده از بازی هایی که میکنند یاد بگیرند که چطور منابع محدود خود را مدیریت کنند و در موثر ترین زمان و مکان تصمیم بگیرند. وقتی کودک روی چیزی به شدت تمرکز میکند، مغز خود را در موقعیتی قرار میدهد یا به اصلاح دچار تنش و چالش میکند و این در نهایت ممکن است به تحلیل مشکلات زندگی واقعی او کمک کند. کودکان با استفاده از بازی های کامپیوتری میتوانند با هوش تر شوند و در تجزیه و تحلیل مسائل زندگی خود میتوانند بهتر عمل کنند.

  • عملکرد تیمی

بازی های کامپیوتری که دو یا چند نفره انجام میشوند، در کودکان مهارت کار گروهی را تقویت میکنند. در این بازی ها کودک یادمیگیرد که به حرف ها و تذکرات هم تیمی های خود گوش دهد و برای رشد و ارتقای بازی طبق نظرات و پیشنهادات آنها پیش رود.

به نظر آنها احترام بگذارد و با تایید آنها تصمیم بگیرد و وظایف را با توجه به مهارت های هم گروهی های خود تقسیم کند. حتی بعضی از بازی های آنلاین، بازیکنان بین المللی دارند که منجر به آشنایی بچه ها (کودکان و نوجوانان) با فرهنگ ها و ملیت های متفاوت میشود.

 

ما در اینجا سعی کردیم در مورد مزایای بازی های کامپیوتری اطلاعات مفیدی را در خدمت شما عزیزان قراردهیم. اما همه ما میدانیم هرچیزی که در آن افراط کنیم به ما آسیب میزند. بازی های رایانه ای میتواند برای کودکان اثرات منفی فراوانی داشته باشد. افرادی که در کودکی بیش از حد، از بازی های رایانه ای استفاده میکنند، از نظر روحی و روانی میتوانند دچار اختلال شوند.

شاید برای شما هم جالب باشد که طرفداران بازی های ویدیویی یا کامپیوتری هر هفته حدود 3 میلیارد ساعت وقت خود را صرف نشستن جلوی تلویزیون یا کامپیوتر میکنند. در ادامه به معایب بازی های کامپیوتری میپردازیم:

 

علائم هشداردهنده اعتیاد به بازی های ویدیویی یا رایانه ای:

علائم هشدار دهنده بازی های کامپیوتری

  • پرخاشگر، مخصوصا در زمانی که از آنها بخواهیم که بازی را متوقف کنند
  • مشغول کردن خود برای فرار کردن از مسائل مهم زندگی واقعی، افسردگی یا اضطراب
  • دروغ گفتن به اطرافیان مثل دوستان و والدین و انجام دادن مخفیانه بازی ها
  • بازی کردن بسیار طولانی مدت
  • حین انجام سایر فعالیت ها ذهن او درگیر بازی است

معایب

  • رشد سریع مغز

رشد مغز کودک در دوسال اول زندگی به اندازه ای خاص رشد میکند و بعد از 2سال به طور طبیعی تا 21 سالگی طول میکشد اما زمانی که مغز در معرض فرآیندهای تکنولوژی مثل گوشی موبایل و کامپیوتر و… قرار میگیرد این رشد سریعتر اتفاق می افتد و در آینده اختلالاتی چون خود مدیریتی و برنامه ریزی رخ میدهد.

 

موبایل

 

  • مشکلات بینایی

نگاه کردن یا خیره شدن به هرنوعی از صفحه های تصویری، منجر به بروز مشکلاتی میشود؛ افرادی که خیلی بازی های رایانه ای بازی میکنند در خطر مشکلات بینایی هستند و بیشتر درد های چشمی آنها را تهدید میکند، مخصوصا اگر چشم فرد نزدیک بین هم باشد بیشتر در خطر است. به صفحه تصاویر سفید، خیره شدن برای چشم خیلی مضر است. برخی افراد نیز چون هیجان بازی ها زیاد است حتی پلک نمیزنند و این موارد برای چشم افراد تهدید محسوب میشود.

  • از دست دادن تمرکز در دراز مدت

طبق مطالعاتی که صورت گرفته برخی افراد این باور را دارند که بازی های رایانه ای تمرکز فرد را افزایش میدهد. اما تحقیقات دیگر نشان میدهد که بازی های رایانه ای نامناسب به تمرکز فرد آسیب زده و در بلند مدت برای افراد تهدید محسوب میشود.

  • مشکلات مربوط به سلامتی

زمان گذاشتن بیش از حد برای انجام بازی های رایانه ای اثرات مضر زیادی دارد. این بازی ها باعث ضد اجتماعی شدن و مردم گریز بودن فرد میشوند و از همه مهمتر باعث ایجاد بیماری های جسمی میشوند.

نشستن طولانی مدت در یک جا و تحرک نداشتن و انجام بازی های رایانه ای برای ساعت های طولانی میتواند فعالیت بدنی کودک را کاهش یا حتی به صفر برساند و این موارد باعث ضعیف شدن عضلات و مفاصل و چاقی، کمردرد، گردن درد و… میشود.

تعریق بیش از حد و اختلال  بینایی و بی حسی دست ها، مشکلات مربوط به انگشت شست در افراد که منجر به تاول زدن و بی حسی میشود به دلیل استفاده زیاد از گوشی و تبلت و دسته پلی استشن است، میتواند از جمله ضررهای بازی های رایانه ای باشند.

 

پرخاشگر

 

  • پرخاشگری

بازی های خشن کودکان شما را بدون اینکه شما بفهمید و دخالتی درآن داشته باشید خشن میکند و اینگونه تربیت میشوند پس اجازه ندهید که تکنولوژی در تربیت فرزند شما دخالت کند و آنگونه که دلش میخواهد فرزند دلبندتان را تربیت کند.

 

  • ترک تحصیل و خستگی از آموزش

طبق تحقیقاتی که در سال 2010 انجام شد کودکان معتاد به تکنولوژی زودتر ترک تحصیل میکنند.

 

  • سردرد میگرن

یکی از دردهای شایع میان کودکان علاقه مند به بازی های کامپیوتری سردرد میگرنی است؛ افرادی که برای مدت زیادی بازی کامپیوتری انجام میدهند به دلیل فشار زیاد به چشم بیشتر در معرض سردردهای میگرنی هستند. سردرد های میگرنی از یک قسمت سر شروع میشود و گسترش پیدا میکند که در حالات شدیدتر باعث استفراغ فرد میشود.

  • ولخرج شدن و پول اسراف کردن

برخی افراد به ویژه کودکان و نوجوانان پولی که از پول تو جیبی میگیرند یا از شغل پاره وقت خود به دست می آورند خرج نرم افزار های بازی یا گیم نت میکنند و این باعث بی توجهی به پس انداز کردن پول خود و در بلند مدت باعث میشود بر تصمیم های مالی او تاثیر بگذارد.

 

ضعف در مدیریت زمان

 

  • ضعف در مدیریت زمان

افرادی که به بازی های رایانه ای معتاد هستند، هنگام بازی کردن همه چیز حتی دنیای اطرافشان را فراموش میکنند. مثل زمان خواب، زمان خورد و خوراک، درس و مشق نظافت فردی مثل: حمام، و مسواک و… که این بی مدیریتی باعث میشود که آنها از همه چیز عقب بمانند و ضعیف عمل کنند.

 

کلام آخر

بازی های رایانه ای مثل هرچیز دیگری دارای مزایا و معایب متفاوتی هستند اینکه مزایا یا معایب شامل حال ما شود بستگی به طرز و نوع بازی رایانه ای و چگونگی بازی کردن ما دارد و این را هم در نظر داشته باشیم که هرچیزی که در آن زیاده روی کنیم به ما آسیب میزند. که در این مقاله ما تمام اطلاعات را در اختیار شما عزیزان قرار دادیم.

 

بیشتر بخوانید:

بهترین بازی برای تقویت هوش کودکان
جذاب ترین بازی های دورهمی و جمع دوستانه
انتخاب اسباب بازی مناسب برای هر دوره سنی